أ. شريف نايف عوايص

محاضر في ادارة الأعمال- رئيس قسم التسجيل - عمادة القبول والتسجيل

Divestiture Stratg

Divestiture Strategy

Selling a division or part of an organization is called divestiture. Divestiture is often used to raise capital for further strategic acquisitions or investments. Divestiture can be part of an overall retrenchment strategy to rid an organization of businesses that are unprofitable, that require too much capital, or that do not fit well with the firm’s other activities.

Divestment is a difficult decision for the management of any organization. The barriers that impede an organization from following a divestment strategy have been described as follow

• Structural (or Economic) Strategy. Characteristics of a business’s technology and its fixed and working capital impede exit, especially if the business is a core competence to the company.
  • Corporate Strategy. Relationships between the various business units within an organization may deter divestment of a particular business unit.
  • Managerial Strategy. Aspects of company’s decision making process inhibit exit from an unprofitable business. Such aspects may be:
    • Company does not know that it is making unsatisfactory return on its investment.
    • Exit is a blow to management’s pride.
    • Exit is taken externally as a sign of failure.
    • Exit threatens specialized managers’ careers.
    • Exit conflicts with social goals.
    • Managerial incentive systems work against exit.

MBA - Knowledge base

الملفات المرفقة

التقويم الأكاديمي

البوابة الالكترونية للنظام الأكاديمي